luni, 21 martie 2011

Scrisoare deschisă către Premierul României, domnul Emil Boc

Stimate domnule Prim Ministru Emil Boc,  
În discursul dumneavoastră din data de 16 martie 2011, ţinut în Parlamentul Rmâniei, aţi prezentat pe larg beneficiile economice şi sociale pe care ar urma să le producă aplicarea noului Cod al Muncii. Pe lîngă date mai mult sau mai puţin discutabile pe care le-aţi folosit în argumentaţie, aţi recurs la declaraţiile unui emerit economist, laureat al premiului Nobel pentru economie în 2010, profesorul Christopher Pissarides, afirmând următoarele:
“Nu ştiu de ce nu îl invocaţi pe Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2010, citat ieri chiar şi de Ziarul Financiar, care spune: “soluţia pentru crearea de noi locuri de muncă după revenirea din criză o reprezintă flexibilizarea pieţei muncii prin folosirea contractelor temporare de muncă, acestea fiind singura modalitate prin care tinerii vor avea acces la piaţa muncii”. În Spania, spune acelaşi laureat al Premiului Nobel, unde rata şomajului în rândul tinerilor a ajuns la maxime istorice de 43%, aproape că nu s-a folosit deloc sau nu s-au folosit deloc contracte temporare de muncă, pe când în Germania, unde există în prezent deficit de forţă de muncă şi cel mai scăzut nivel al ratei şomajului din ultimii 18 ani, a avut cea mai rapidă revenire pentru că a permis flexibilizarea pieţei muncii prin contracte temporare.”
Sursa acestei informaţii, aşa cum aţi  menţionat, este un articol publicat în Ziarul Financiar. Articolul însă reprezintă o deformare a realităţii prin atribuirea profesorului Pissarides a unor declaraţii pe care nu le-a făcut niciodată şi care contravin convingerilor sale. Acest lucru este dovedit de răspunsul pe care domnul Christopher Pissarides ni l-a trimis  ca urmare a unei solicitări trimise de către iniţiatorii acestei scrisori deschise. Redăm mai jos, integral, în traducere din limba engleză, răspunsul domnului Christopher Pissarides:
“Vă mulţumesc pentru că aţi observat acest lucru. Cu certitudine, nu am spus niciodată aceste cuvinte care îmi sunt atribuite şi nu cred în ele. De fapt, am vorbit în mod repetat împotriva ideii de utilizare a contractelor pe perioadă determinată ca modalitate de reducere a şomajului. Consider că aceasta este o politică rea în condiţiile actualei recesiuni şi această politică se face responsabilă de dualitatea de pe piaţa forţei de muncă din Spania şi, parţial, de rata ridicată a şomajului. Vă mulţumesc încă  dată. Christopher Pissarides”. (Mai jos ataşam Print Screen-ul e-mailului)
Răspunsul domnului Pissarides nu necesită nici un fel de comentarii suplimentare şi nu lasă nici o umbră de echivoc: în calitate de Prim Ministru al României, aţi ales să utilizaţi tezele unui celebru laureat  al Premiului Nobel, interpretîndu-le într-o modalitate convenabilă pentru dumneavoastră şi ignorînd tezele binecunoscute ale profesorului de economie amintit.
Nu cunoaştem motivele pentru care ZF a publicat pe prima pagină un articol care induce în eroare opinia publică şi îi atribuie  profesorului Pissarides o serie de idei pe care domnia sa nu le împărtăşeşte. Suntem în aşteptarea unei reacţii din partea ZF.
Dar ne este cu neputinţă să credem că  echipa dumneavoastră de consilieri care v-a ajutat în construirea discursului poate invoca drept scuză lipsa de informare în domeniu sau necunoaşterea situaţiei de pe piaţa forţei de munca din diferite state UE, precum şi faimoasele poziţii ale unui  laurat al Premiului Nobel. Nu poate fi vorba de o simplă greşeală de informare, mai ales  date fiind condiţiile cu totul speciale cu ocazia cărora a fost ţinut discursul dumneavoastră: nu a fost vorba de o declaraţie spontană, rostită într-o situaţie neaşteptată, ci de un eveniment solemn, pregătit din timp şi  în cadrul căruia v-aţi adresat prin intermediul mass media întregii naţiuni.
Considerăm prezentarea publică a unor scuze adresate atât cetăţenilor români, cât şi profesorului Christopher Pissarides ca fiind un gest necesar în ceea ce vă priveşte şi care reprezintă o dovadă de moralitate şi minim respect faţă de toţi cei pe care i-aţi indus în eroare.

 Iniţiatori:
Grupul CriticAtac

pentru imagini printscreen vezi sursa: http://www.criticatac.ro/5518/scrisoare-deschisa-catre-premierul-romaniei-domnul-emil-boc/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu