joi, 20 decembrie 2012

Gazele de șist sunt date spre exploatare pe ascuns

Iată că a trecut mai bine de 1 săptămână de la cedarea resurselor naturale ale României fără ca proprietarii de drept, românii, să fie întrebați, ori măcar măcar anunțați.

Catastrofă ecologică și socială iminentă, aprobată de guvernul Ponta.
În data de 4 Decembrie guvernul condus de Victor Ponta a dat 5 hotărîri, respectiv nr. 1184, 1185, 1186, 1187 și 1188, publicate în Monitorul Oficial nr. 838 din 12 Decembrie 2012, prin care este aprobată acțiunea de „explorare-dezvoltare-exploatare” în mai multe perimetre din vestul țării. 
În perimetrul EX-4 Tulca România a concesionat rezervele noastre naturale către CLARA PETROLEUM LTD, o companie înființată în Anglia în anul 2008, care are un singur angajat și patron. 
Înperimetrul EX-6 Curtici România a concesionat rezervele noastre naturale către MOL Hungarian Oil and Gas Public Limited Company împreună cu S.C. Expert Petroleum - S.R.L. MOL este o companie ungurească pe acțiuni, iar cel mai mare acționar este statul maghiar. S.C. Expert Petroleum - S.R.L. este o firmă înființată în 2005 și care în 2010 avea 15 angajați. Înperimetrul EX-2 Tria, România a concesionat rezervele noastre naturale către compania canadiană EAST WEST PETROLEUM CORP. companie care e descrisă astfel de Bloomberg Businessweek: ”The company focuses on unconventional natural gas resources, including shale gas, coal bed methane, and tight sandstone. ”
Înperimetrul EX-9 Păuliș, România a concesionat rezervele noastre naturale către compania S.C. UNIVERSAL PREMIUM - S.A., o societate din București cu 5 angajați.
Înperimetrul EX-11 Buziaș, România a concesionat rezervele noastre naturale tot către compania S.C. UNIVERSAL PREMIUM - S.A., firmă înființată în anul 2009.

În data de 19 martie 2012 atrăgeam atenția pe acest blog asupra pericolelor pe care le ascunde exploatarea gazelor de șist. Între timp filmul documentar „Gasland” cu subtitrare în Ro nu mai e disponibil la vechea adresă.

Postăm din nou acest documentar, de pe un nou link.

UPDATE
Nici noul link nu mai funcționează. Căutați documentarul, pe unde puteți, fiindcă observăm că cineva are grijă să șteargă toate urmele.
Nici acum, la mai bine de 1 lună de zile de la vânzarea resurselor republicii noastre, presa main-stream nu a aflat despre contractele cu pricina, ori știe și nu suflă un cuvânt despre asta. Poate suntem noi nebuni, deși nu credem că asemenea contracte se semnează în fiecare zi.

3 comentarii: