vineri, 25 februarie 2011

Universitatea de piață„Noua lege a educației nu prevede ca 25% dintre forurile universitare de conducere să conțină studenți, așa cum Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a revendicat în mod repetat și așa cum era prevăzut în vechile reglementări.”


continuarea: http://www.altart.org/gas/?p=352

Adam Michnik - adevărul în patru puncte...

În „Mărturisirile unui disident convertit” Michnik spune că, dacă esenţa comunismului consta în metamorfozarea omului într-o proprietate a statului, eliberarea de comunism va aduce cu sine patru emancipări. N-au fost patru emancipări, ci patru dezamăgiri.

1. „Am crezut în emanciparea naţională, în statul fără discriminări etnice, care nu va fi o victimă a cuceririi, dar nici nu va deveni opresorul unui alt stat. Am fost dezamăgiţi. Destrămarea comunismului a adus şi explozia şovinismelor etnice, dezmembrarea Uniunii Sovietice nu a generat ţări multinaţionale tolerante, ci state în care fostele elite comuniste s-au transformat adesea în dictaturi etnice, autoritare. Mult mai trainice au fost efectele dezmembrării comunismului în Iugoslavia. Ea a adus numeroase războaie sângeroase, purificări etnice şi ură între popoare.”

2. „Am crezut în emanciparea religioasă. Am considerat că religia, cândva persecutată şi discriminată, în acelaşi timp azil al demnităţii umane, va deveni o componentă naturală, valoroasă, a ordinii democratice. Am fost dezamăgiţi. Bisericile au fost supuse instrumentării politice şi au constituit adesea un suport pentru atitudini extrem de intolerante.”

3. „Am crezut în emanciparea lumii muncitoare, al cărei germen trebuia să fie funcţionarea sindicatului Solidaritatea cu milioanele lui de membri. Am fost dezamăgiţi. Sindicatul Solidaritatea a devenit imediat propria sa caricatură şi a-ncercat să joace în întreprinderi şi în stat rolul pe care îl avusese anterior Partidul Comunist. Totodată, evoluţia economică ne-a împins ţările în direcţia privatizării şi a economiei de piaţă dure. Acest lucru a adus cu sine şomajul, un fel de cursă a şobolanilor, şi banul, ca unic criteriu al valorii umane şi al succesului în viaţă.”

4. "Am crezut în emanciparea civică, în liberatatea care nu e haos, în democraţia care permite evitarea selecţiei negative a cadrelor, în libertatea culturii care va înflori după desfiinţarea cenzurii. Am fost dezamăgiţi. Am obţinut o corupţie puternică ce pune în pericol calitatea ordinii democratice. Cenzura, căluşul culturii, a fost înlocuită de comercialism şi de o cacofonie în care vocea culturii se face auzită tot mai slab.”


joi, 24 februarie 2011

„Niciun sacrificiu pentru plutocraţie!”

Așa s-a strigat ieri pe străzile din Atena. Așa se va striga și la București, dar și în alte orașe din România. Nu ne sacrificăm pentru cei puțini și bogați. Vrem solidaritate, vrem să vedem cum cei bogați se solidarizează cu măsurile de austeritate dând un exemplu prin renunțarea la întreaga avere. Vrem ca ei să fie primii sacrificați.

Felicitări poporului elen. Felicitări KKE. Vom lua exemplu. Libertatea se câștigă în stradă. NU SCLAVAGISMULUI!vineri, 18 februarie 2011

Bogdan Hossu: Noul Cod al Muncii este o forma de sclavagism.

Bogdan Hossu: Singura sansa e ca salariatii sa iasa in strada cu pietre si bate

Felicitări lui Bogdan Hossu pentru aceste declarații. Sigur că pot fi considerate instigare la violență dar nu trebuie să uităm că violența naște violență și până la urmă așa va fi. Violență este condamnarea salariaților la sărăcie, violență este lipsirea oamenilor de servicii medicale, violență este accesul limitat la educație, violență este aceast nou cod al muncii.

În continuare câteva idei din declarația de astăzi a liderului sindical.
  • Guvernul nu a preluat ceea ce partenerii sociali au convenit.
  • Executivul doreste o dereglementare care sa raspunda intereselor unor speculatori, mai ales in domeniul IMM.
  • Prin modificarile dorite de Guvern la Codul Muncii se ajunge la o relatie anormala intre angajati si angajator, patronul putand concedia colectiv oricand si in acelasi timp sa angajeze a doua zi alte persoane, acest lucru fiind prevazut expres in Codul Muncii, ceea ce inseamna o forma de sclavagism.
  • Dupa aproximativ 20 de ore de discutii cu premierul, partenerii sociali au crezut ca textul final va fi cel convenit in timpul acestor discutii, dar este tot vechiul text, corectat putin.
  • Luni, toate confederatiile vor decide proteste mult mai violente ca pana acum.
  • Se pare ca numai violenta face legea in Romania. Orice cale de a incerca constructia unui dialog social normal constatam ca nu are eficienta. Se pare ca numai protestele sau iesirea lumii cu pietre si bate in strada sunt singurele forme care pot rezolva in Romania de astazi, pentru ca guvernantii au ramas la mentalitatea feudala, neintelegand ca pacea sociala inseamna constructia unui dialog social.

luni, 14 februarie 2011

Reaproprierea spațiului public. Exerciții

Grupul pentru Acțiune Socială (GAS) vă cheamă alături pentru protejarea spațiilor verzi care încă se află în proprietate comună. Detalii despre această acțiune puteți citi AICI. Petiția împotriva construirii peste spațiile verzi o puteți semna AICI.

UNITATE! Dar cum?

Dacă v-ați întrebat vreodată de ce la toate mitingurile sindicale se strigă UNITATE și nu prea ați înțeles.
O imagine mai valoroasă decât 1000 de cuvinte ne edifică.

joi, 10 februarie 2011

S-a spart buboiul?

Arestări în valuri. Declarații precipitate. Un vuiet reverberează din sferele înalte ale puterii. Să fie oare acesta semnul că acest cancer, corupția, ce a cuprins România sub controlul politicilor de dreapta dă pe dinafară, se sufocă?

Firele acestei afaceri duc spre birourile instituțiilor cheie ale republicii noastre. Nu știm încă cum se va termina tot ce a început, sper că va fi suficient de mare scandalul ca să nu poată fi îngropat. Este, dacă vreți, un genocid, o crimă în masă a tuturor speranțelor ce și le-au făcut românii de 20 de ani încoace. Este fața adevărată a principiilor capitalismului - hoția, egoismul, profitul cu orice preț. A căzut masca. Libera inițiativă, piața concurențială, creșterea economică, investițiile de capital etc. nu au fost decât vorbele  minciunile după care s-au ascuns tentaculele ciocoimii ce s-a format în România după 1990.

Astăzi putem să vedem doar o parte a muntelui de gunoi, a spurcului de bogăție în care se scaldă o mică parte a populației ce acum controlează sferele puterii. Sunt prea multe de spus și prea puțin timp. Într-o țară în care mai mult de un sfert din populație trăiește în sărăcie, iar jumătate din populația supraviețuiește de la o lună la alta fără a avea o perspectivă de viitor, s-au strâns averi uriașe. Pentru ca cei puțini și bogați să ajungă aici a trebuit ca, marea majoritate a populației să sărăcească și în același timp să muncească mai mult. Și nu a fost deajuns, au trebuit să umilească și să mânjească orice instituție, orice valoare a acestei țări pentru a se ascunde mai bine. Până acum au râs, au hohotit pe seama necazurilor populației, ne-au cerut sacrificii și ne-au umilit. Ei bine, acest rânjet spurcat le va îngheța pe figuri, pe aceste figuri diabolice care acum ni se arată în totalitatea grozăviei pe care au făcut-o siluind această țară, acest popor.

E timpul pentru vindecare, pentru extirparea tumorii. E timpul să cerem ce este de drept al nostru, e timpul să ne fie răsplătită munca, să beneficiem de bunăstarea pe care o producem. E timpul să trăim liberi, demni și cinstiți în țara noastră.

Să se spargă buboiul cel plin de puroi.

marți, 8 februarie 2011

Corporations do not want democracy they want proffit

„Corporations do not want democracy they want profit” (Robert F. Kennedy Jr.) - aceste vorbe spun adevărul, iar adevărul este dureros.

„The last mountain” un documentar despre sălbăticia cu care marile corporații aleargă după profit. Documentarul, semnat Bill Haney, a fost lansat luna trecută.

vineri, 4 februarie 2011

We support workers unions from Turkey

WORKERS UNITE!

Fight for your rights. Strength and unity!

marți, 1 februarie 2011

Sediu PD-L vandalizat


 

Cu bucurie am aflat astăzi că sediul PDL din Bistrița a fost vandalizat (așa se spune când cineva lasă câteva mesaje scrise pe un zid). Nu mă bucur fiindcă a fost vandalizat, ci pentru că societatea civilă își face vocea auzită chiar pe zidurile celor care refuză să asculte.
Acesta este un semn că începe să licărească un dram de conștiință civică în România și, chiar dacă într-o formă interzisă prin lege, să-și facă auzit mesajul. Până la urmă acest fel de a comunica a rămas singurul posibil cu această putere de dreapta, care a făcut din lipsa dialogului regulă. Mi-e teamă însă că și de această dată cei de la putere își vor acoperi urechile, iar asta nu poate duce decât la o radicalizare a răspunsurilor din partea societății.
Acesta este rezultatul abandonării regulilor democrației (din partea puterii politice), și așa cum spuneam în 27 octombrie 2010, va începe o luptă de gherilă.

Vezi articolul din 27 octombrie 2010.

Despre inegalităţi şi creştere economică

Un nou articol de Victoria Stoiciu publicat pe Critic Atac.

Acest articol este documentat cu cifre oficiale care demonstrează creșterea inegalității sociale în România.