joi, 19 mai 2011

Despre privatizarea conducerii companiilor de stat. Motive

„Astăzi statul român vinde gazul cetăţenilor săi la un preţ rezonabil, care acoperă cheltuielile de exploatare, transport şi chiar realizează un profit contabil mai mare decât al principalului operator privat în domeniul gazelor naturale.
Romgaz a avut în 2009 o cifră de afaceri de 3.19 miliarde RON şi un profit de 830 milioane RON, adică o rată de profit raportată la cifra de afaceri de …26%.
EON GAZ a avut o cifră de afaceri de 2.5 miliarde RON şi un profit de 162 milioane RON, adică o rată de profit raportată la cifra de afaceri de …6%.
Adică o companie privată a realizat un profit (declarat, că aici este altă poveste) mai mic decât o companie similară, dar de stat. Unde e eficienţa? Unde este productivitatea? Prin ce se susţine porunca stăpânirii FMI de a schimba conducerea companiilor de stat? Nu cumva prin interesele companiilor energetice străine? Nu ni se aminteşte oare în fiecare jurnal de ştiri că “plătim prea puţin faţă de media consumatorului european”? Se uită însă a se preciza că, din voia lui Dumnezeu, în subsolul României se găsesc gaze naturale. Aşa s-a întâmplat să fie. Nu cumva să avem vreun avantaj din ceea ce am fost înzestraţi, trebuie să plătim la fel ca şi o ţară care nu are resurse naturale, pentru ca resursele să treacă la ei.

Administratori de mosii via Beranger


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu