vineri, 29 iulie 2011

Partidul Breivik în România. Şi adevărata problemă a lui Traian Băsescu

Un articol, semnat de Costi Rogozanu, despre derapajele extremiste ale ideologilor puterii, publicat pe Vox Publica.

extrase:
Adevărata problemă nici nu mai e Traian Băsescu, ci este acest Nou Fanatism pe care îl girează de ani buni. Băsescu a crezut că-şi ia intelectuali pe care-i foloseşte cum vrea el. S-a întîmplat cumva invers. S-au adăpostit după pulpana puterii, în posturi căldicele date contra unui jenant cult al personalităţii, şi au pus la cale învierea unui fanatism de tip interbelic care presupune negarea completă a oricăror valori care ţin de dialog, de drepturi; au pus în loc exacerbarea religiei dereglemntării la nivel economic. În felul ăsta am avut doi cîştigători: marii deţinători de capital, pe de o parte,  şi tot soiul de fanatici neoconservatori mai mult sau mai puţin “publici”, de cealaltă.
Ponta şi Antonescu au obsesia Băsescu înfiptă în cortex. Dar Băsescu nu mai e o problemă. Îngrijorător e tocmai discursul fascistoid (pus la umbra unui anticomunism de conjunctură) propagat în medii largi cu o nonşalanţă teribilă.
...
Da, problema nu mai e Băsescu, ci retorica violentă anti-socială, anti-democratică (Mihăieş e nemulţumit că avem opoziţie formată din politicieni) care a luat fiinţă sub oblăduirea lui. Să mai amintesc comentariile rasiste ale ministrului nostru de externe? sau discursul violent anti-săraci care nu muncesc, beau şi se înmulţesc practicat de intelectuali de toate felurile propăşiţi fie la şefia ştirilor TVR, fie prin revista 22? Noul partid nu se numeşte Alba ca Zăpada, noul partid periculos de popular în România ar putea lejer să se numească partidul Breivik.
Ce trebuie făcut urgent:
  • PDL trebuie somat să spună dacă-şi asumă sau nu cele spuse de parlamentarul URBAN. Dacă nu, să-l excludă. Dacă da, măcar ştim oficial că sîntem conduşi de un partid cu nuanţe extremiste.
  • Ce-a mai rămas din societatea civilă non-putere ar trebui să-şi strîngă forţele şi pentru teme care nu aduc granturi şi bani şi să taxeze ferm aceste derapaje extrem de periculoase care de fapt duc la fundamentarea unui pol extremist în România, unul cum ţara noastră a mai cunoscut, de altfel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu